Koillis-Tuusniemi

Koillis-Tuusniemi vei kylän perinteisen kesäkeskiviikkosaunaillan verkkoon. Tälle sivulle tulee tarinaa kesän 2020 etäsaunailloista.

Aloitus 10.6.: konseptin ja sisällön suunnittelu.

Suunnittelupalaveri toteutettiin Zoomilla. Porukalla tuumattiin, että perinteisen kyläsaunaillan kaava toimisi myös etänä: alkulämmittely, löylyt ja jäähdyttely. 

Alkuun olisi tarjolla uutta asiaa, jonka jälkeen viikon aiheesta keskustelua. Lopussa kuulumisten vaihtoa ja seuraavan kerran aiheen valinta sekä viikon parhaan uutisen valinta. 

17.6.: Duus-elokuvaprojektin esittelyä

Ensimmäinen etäsaunaillan aihe oli Duus-elokuva. Elokuva on kaikkien Tuusniemen kylien lahja 120 vuotta vuonna 2020 täyttävälle Tuusniemen kunnalle.

Jokainen kunnan yhdeksästä kylästä on mukana ja jokaisella kylällä kuvataan elokuvaa kesän aikana. Tässä etäsaunassa elokuva tilannetta oli esittelemässä Antti Syrjäläinen.

Myös 17.6. yhteys otettiin Zoomilla, ja seuraavaan kertaan päätettiin ottaa kokeiluun Teams. Yksi hankeen tavoitteistahan on erilaisten alustojen testaus.

Seuraavalla kerralla etäsauna on hybridi-versio, koska iso osa kyläläisistä on Duus-kuvauksissa. Kuvauspaikka on Rotkolaakso, ja maastoon paikan päälle lähti mukaan myös kyläkoordinaattori. 

24.6.: Duus-elokuvan kuvaukset Rotkolaaksossa

Koillis-Tuusniemen Rotkolaakson laavulla valmistauduttiin Duus-elokuvan kuvauksiin, ja ennen etäsaunaa ehti kyläaktiivi antaa haastattelun myös maakunnan radioon. 

Itse etäsauna toteutettiin rotkon reunalta ja lammen rannalta kahden kyläaktiivin toimesta. Maastosta saatiin välitettyä kuvausten tunnelmia, ja rannalla jututtettiin kahta kyläläistä ja muisteltiin menneitä.

1.7.: Luonnon lumoa Koillis-Tuusniemellä

Koillis-Tuusniemen retkeilykohteisiin ja maisemiin päästiin tutustumaan etänä 1.7.2020. 

Yksi kyläaktiiveista liikkuu paljon, ja esitteli etäsaunassa muun muassa melontareittejä.

8.7.: Kyläturvallisuutta ja seuraavien kertojen ideointia

Laaja vesi- ja sähkökatko muistutti kaikkia taas kerran myös kyläturvallisuusasioista, ja se teema päätettiin nostaa 8.7. etäsaunan aiheeksi.

Tässä etäsaunassa pohdittiin ja päätettiin myös seuraavien etäsaunojen aiheita ja aiheiden esittelijöitä.

Heinäkuussa etäsaunassa pidettiin viikon mittainen kesätauko, ja viestiteltiin seuraavista neljästä etäsaunasta ja niiden aiheista.

22.7.: Aurinkoenergiaa ja muuta energiatietoutta

Tässä etäsaunassa käytiin läpi sähköön liittyviä keskeisiä käsitteitä ja asioita. Kesän sähkökatkojen jälkeen osio "Virtoo auringosta – vaihtoehto omaan energiantuotantoon" oli todella ajankohtainen.

Saimme asiantuntijaltamme johdannon aurinkosähköön ja sen potentiaaliin. 

Saimme opastusta aurinkosähköjärjestelmiin ja siihen, mitä ovat sähköverkkoon kytketyt järjestelmät ja mitä sähköverkon ulkopuoliset järjestelmät. Saimme selkokielistä opastusta aurinkosähköjärjestelmän valinnassa huomioitavia asioita

Energia-asioita käytiin läpi yksittäisen energian käyttäjän ja kyläyhteisön näkökulmasta.

29.7.: Kulkeeko viestit, kuullaanko toisiamme?

Viestintä nousi aihelistalle osaksi kesän sähkökatkojen ja myrskyjen takia. Miten saataisiin tieto kulkemaan: kenellä on aggregaatti lainattavaksi, missä on tie poikki ja niin edelleen. Mutta toki pohdimme myös viestintää ylipäätään: kuka viestii ja mitä/miten viestii.

5.8.: Sienestystä ja villiyrttien hyödyntämistä

Tässä etäsaunassa käsiteltiin luonnon antimia: yleisimpiä ruokasieniä ja villiyrttejä.




12.8.: Ajankohtaiset piha- ja puutarhatyöt

Kesän viimeisessä etäsaunassa liikuttiin pihalla ja puutarhassa.

20.8.: Arviointipalaveri

Arviointipalaverin pidimme 20.8.