Kylämäisen elämäntavan asialla
24.8.2024
Kylämainen elämäntapa
Kylämäistä elämäntapaa on sekä maaseudun taajamissa että kylissä.
Mitä kaikkea se voikaan tarkoittaa – alla toiminnanjohtajan ajatelmia elokuussa ennen Kuopion torilla järjestettäviin Elokorjuu-juhliin osallistumista.
Mitä kaikkea on kylämainen elämäntapa?
Kylämäinen elämäntapa on termi, joka kuvaa yleisesti ottaen elämää pienessä ja usein maaseutumaisessa yhteisössä, jossa yhteisöllisyys, perinteet ja luonnonläheisyys ovat tärkeitä arvoja. Yhteisö voi olla syrjäkylällä, mutta myös taajamassa. Tähän elämäntapaan kuuluu usein se, että ihmiset tuntevat toisensa hyvin ja auttavat toisiaan tarvittaessa. Kylämainen elämäntapa sisältää usein talkooasennetta ja oma-aloitteisuutta.
Kylämäinen elämäntapa korostaa usein myös kestävän kehityksen periaatteita, kuten luonnonvarojen säästeliästä käyttöä ja kierrätystä. Luonto on usein läsnä kylämaisessa elämäntavassa, ja ihmiset voivat esimerkiksi harrastaa ulkoilua ja muita luontoon liittyviä aktiviteetteja yhdessä.
Yhteisöllisyys on siis keskeisessä roolissa kylämäisessä elämäntavassa, ja ihmiset tuntevat yhteenkuuluvuutta ja vastuuta toisiaan kohtaan. Perinteet ja paikalliset tapahtumat ovat osa arkea, ja niiden vaaliminen on tärkeää kylämäisessä elämäntavassa.
Kylämäisen elämäntavan yhteys hyvinvointiin
Kylämäinen elämäntapa voi tukea hyvinvointia monin eri tavoin. Kyläyhteisössä on usein vahvat sosiaaliset verkostot, joissa ihmiset tukevat toisiaan ja jakavat resurssejaan. Tämä voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ennaltaehkäistä yksinäisyyttä.
Kyliin ja kylämäiseen elämäntapaan liittyvä luonto ja rauhallinen ympäristö voivat myös edistää hyvinvointia ja stressinhallintaa. Kylämaisen elämäntavan avulla ihmiset voivat myös kehittää taitojaan, kuten yhteistyötaitoja, kärsivällisyyttä ja vastuunkantoa, jotka ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Kaiken kaikkiaan kylämäinen elämäntapa voi tarjota yhteisöllisyyttä, terveellisiä elämäntapoja ja mahdollisuuksia kehittyä ja oppia uusia asioita, mikä kaikki voi edistää ihmisten hyvinvointia.
Miksi kylämäisestä elämäntavasta ja sen merkityksellisyydestä ja vaikuttavuudesta pitää puhua?
Kylämäisen elämäntavan merkitys ja edut tulisi viestiä päättäjille konkreettisilla esimerkeillä ja tutkimustiedolla. Olisi syytä korostaa kyläyhteisön vahvuuksia, kuten yhteisöllisyyttä, kestävää elämäntapaa ja luonnonläheisyyttä. Esimerkiksi kyläyhteisön vähäinen hiilijalanjälki, vähäiset liikenteeseen liittyvät ongelmat ja terveellinen elinympäristö ovat tärkeitä argumentteja päättäjille esittää.
On tärkeää tuoda esille myös sitä, miten kylämaisen elämäntavan tukeminen voi edistää alueen elinvoimaisuutta ja taloudellista kehitystä. Esimerkiksi kylämatkailu ja paikallisten tuotteiden markkinointi voivat luoda uusia työpaikkoja ja lisätä alueen vetovoimaa.
Kylämäinen elämäntapa olisi hyvä kytkeä vahvasti mukaan myös maakunnan ja sen kuntien ja kaupunkien brändiin.
PS: Tästä kylämäisestä elämäntavasta on tarkoitus pitää ääntä, niin sanotusti, syksyn 2024 mittaan.
PS2: Kylämainen elämäntapa on termi, jonka merkityksen Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen nosti esille karkauspäivänä eli 29.2.2024. Termi tuli esille ideointi- ja yhteistyöpalaverissa, joka oli osa Pohjois-Savon Kylät ry:n kuntakiertuetta. Kuntakiertue kattoi Kuopion ja maakunnan kuusi kuntaa, joista yksi oli Vieremä. Tapaamisessa olivat mukana kunnanjohtaja Mika Suomalaisen lisäksi vuoden 2023 valtakunnallinen maaseutukasvo Juha Vidgren, Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Arto Pirttilahti sekä Pohjois-Savon Kylät ry:n hallituksen jäsen Tuula Kajaste ja toiminnanjohtaja Sari Vainikainen.